Блог За Partner Travel Партньори Контакти Sitemap RSS RSS Feed Generator
Турция » Принцови острови - Буюк Ада

Принцови острови - Буюк Ада

Това са острови разположени на 19-28 км от Истанбул в югоизточната част на Мраморно море. Фериботи тръгват от Кабаташ и достигат до островите за около 50 минути.

Този архипелаг се състои от 4 големи населени острова и 5 по-малки и ненаселени. Фериботът спира само на населените. В древността били наричани “Острови на хората”, по време на Византийската империя се наричали “Острови на Свещеници”, заради безбройните манастири по тях, а цветът на скалите им накарал турците да ги описват като “Червените острови” (Kizil Adalar). Само преди век те станали популярни като курорт и място за морски бани. Някога там са живеели монаси и рибари.

Тъй като са близо до Истанбул и има удобен транспорт до там Принцовите острови днес са предпочитано място за отдих. Освен камионите за смет, полицейските коли и пожарните на островите няма други превозни средства, само файтони, които са много привлекателни за екскурзии.

4-те обитаеми острова са:

Kinali( Къносан) – с големина 1,3 кв.км
Той се намира най-близо до Истанбул. Доста пуст е и има малки заливчета. Името му идва от червения цвят на скалите по брега. От манастирите, които някога са били затвори днес са останали само части от стените.

Burgaz – 1,5 кв.км
Вероятно древната наблюдателница, съществувала до 19в. е дала името му (pyrogos – кула). Предишните му обитатели били гърците, и до днес са запазени различни църкви от тяхно време. Островът се слави с красивата си борова гора и многото летни вили. Най-високата му точка е 162м и от нея се разкрива невероятна гледка.

Heybeli (Седловидния остров) – 2,3 кв.км
Бил е наречен Медния остров заради старата медна мина намираща се на острова. Днешното му име идва от формата му. Манастирът Света Троица, който днес приютява теологическо училище, бил построен през 857г. и се намира на северния хълм. В седловината между двата хълма е Морската болница, а вляво виждаме предишното православно сиропиталище превърнато в Турска Морска Академия през 1944г.
Със своите красиви плажове, хотели и ресторанти Heybeli се е превърнал в любим курорт за туристите.

Buyuk Ada ( Големият остров) – 5,4 кв.км
Най-големият и най-важният от Принцовите острови, най-много туристи го посещават. Много красиви вили, хотели и клубове привличат гости от цял свят през лятото, когато острова става пренаселен. На острова има 2 хълма. На всеки от тях има по 1 манастир: на северния - Isa Tepe е Манастирът на Христос, а на южния – Yuce Tepe е сатрият Манастир на Свети Георги, от където се открива прекрасна гледка към морето.
Партнер Травел е член на Българската Асоциация на Туристическите Агенции. Гаранция за качество!