Блог За Partner Travel Партньори Контакти Sitemap RSS RSS Feed Generator
Турция » Разходка с корабче по Босфора

Разходка с корабче по Босфора

Думата “босфор” означава “пътят на кравата” и идва от един мит. Йо била любимка на Зевс, но Хера, неговата жена ревнувала. За да предпази Йо, Зевс я превърнал в крава, но Хера изпратила 1 пчела, която раздразнила кравата, така че тя скочила в Босфора и пресякла протока.

Босфора е приток на Черно море, стигащ до Мраморно море. Дълъг е 32 км. При Buyukdere в Истанбул,  ширината му е 3,3 км, а най-тясната му част е 660м при Румели Хисар, най-широката му част е 4,5 км, а средната дълбочина – 70м. Най-дълбоката точка е при Акънтъбурну ( в Арнавуткьой, 100м ), където течението е най-силно.

Две течения са действащи в Босфора: на повърхността и подводно, което е на 40м под повърхността.
И двата бряга на Босфора са идентични със своите заливи и пристанищни дворци, замъци, селища и кипарисови горички; борове, други видове дървета, рожкови и магнолиеви дървета украсяват тази земя на мечтите между Европа и Азия. Днес бреговете на Босфора са място за летен отдих на повече от 10 000 градски жители.

След завлядяването (1453г.) Истанбул започнал да се разширява отвъд фрадските стени и според поверието Сюлейман Великолепни (16в.) започнал строителството покрай Босфора. Джамиите и първите ( yalis ) – летни вили на високопоставени личности били построени. През 17в. тези вили и летните дворци на султаните достигнали на север по двата бряга. Сградите, които украсявали брега като перлена огърлица до 19в. били строени от дърво, като архитектурата и украсата са повлияни от стила рококо. През 19в. започнала Новата ера за това място, тъй като все повече хора се заселили край БОСФОРА.
В средата на века, великолепни дворци като Долмабахче, Бейлербей и Кючуксу били построени в Европейски стил. Междувременно много строги закони били въведени за предпазване на Босфора и древните му ценни сгради.
Партнер Травел е член на Българската Асоциация на Туристическите Агенции. Гаранция за качество!