Блог За Partner Travel Партньори Контакти Sitemap RSS RSS Feed Generator
Турция » Водохранилище Йеребатан

Водохранилище Йеребатан

Йеребетан сарнъджъ  или Цистерна на базиликата, е най-голямото и добре запазено покрито водохранилище за питейна вода в Истанбул измежду открити до няколкостотин по града, приличащо на дворец.

Тук се съхранявал резерв от питейна вода за в случай на засушаване или обсада на града. Водата по акведукти е доставяна от извори в Белградската гора, намираща се на 19 км северно. Именно фактът, че Константинопол в Древността получавал и съхранявал запаси от питейна вода, го е направил толкова трудно превземаем.

Резервоарът е разположен в историческия център на града, в района Султанахмет срещу катедралата „Св. София“. Самото название на резервоара «Цистерна на базиликата» означава водохранилище на храма „Св. София, доколкото разположеният до него едноименен храм по конструкция е именно базилика.

Това е едно великолепно творение на Древността, което се е запазило почти непокътнато до днес. Интересно е, че тук е запазен единственият оригинал, оцелял до момента на горгоната Медуза. Едната глава на Медуза е положена настрани, а другата е наобратно. Все още не е известно дали умишлено са поставени така.

Има много добра циркулация на въздуха и независимо, че се намира под земята, въздухът е изключителнос свеж и чист. В "Йеребатан сарнъджъ" има и кладенец на желанията, в който според поверието ако хвърлиш монета и си пожалаеш нещо, то непременно ще се сбъдне. Входът на "Йеребетан сарнъджъ" е 15 турски лири, които се равняват приблизително на 16 лв.
Партнер Травел е член на Българската Асоциация на Туристическите Агенции. Гаранция за качество!