Блог За Partner Travel Партньори Контакти Sitemap RSS RSS Feed Generator
Турция » Още за Кушадасъ...

Още за Кушадасъ...

Магазинче за ръчно изработени подаръци
Магазинче за ръчно изработени подаръци
На пазар в Кушадасъ
На пазар в Кушадасъ
Кушадасъ през зимата
Кушадасъ през зимата
Замък Кушадасъ през ноща
Замък Кушадасъ през ноща
Залив Кушадасъ
Залив Кушадасъ
 • Магазинче за ръчно изработени подаръци
   
 • На пазар в Кушадасъ
   
 • Кушадасъ през зимата
   
 • Замък Кушадасъ през ноща
   
 • Залив Кушадасъ
   

Времето в Кушадасъ
Кушадасъ е с типично средиземноморски климат, с горещи, слънчеви лета и меки, дъждовни зими, които са предпоставка за дълъг туристически сезон - от средата на април до края на октомври. Градът се къпе в слънчеви лъчи 300 дни в годината. Най-горещите месеци са юли и август, както в повечето места в Турция. Средните годишни температури са около 30-35 C на въздуха и около 20 C на морската вода, с влажност около 40%. През най-горещите месеци, максималните температури достигат до 42 C на въздуха и 25-27 C на морската вода.

Вкусове
Често недооценявана, позната само покрай дюнерите и баклавите, турската храна може да бъде превъзходна и задоволяваща всеки вкус. Изключително апетитни са местните ‘мезета’, приготвени от апетитни салатки и сосове за топене. Най-популярното ястие, приготвено от месо е кабап-а, който представлява парчета месо, печени на шиш. Уникален вкус имат и риба и миди на скара. Не само неповторимият вкус на храната е отличителна турска черта, но и традиционните турски кафе и чай, и разбира се, изключителното разнообразие от екзотични, ароматни, пикантни подправки.

В миналото ... 
Кушадасъ е основан през 3000 год. Пр Хр. и е бил населяван от много и различни народи, някой от които са били едни от най-великите цивилизации - персийската и византийската. Попада под управлението на Османската империя, след нападението на Султан Мехмет Целеби през 1413 година. При управлението на османците, е построен уникалния за това време Окуз Мехмет Паша Кервансарай в Кушадасъ, който и до ден-днешен остава едно от най-значимите исторически и архитектурни наследства. Самият Кервансарай е построен от човек със същото име, който е заемал висок чин - везир, по време на управлението на Султан Ахмет I и Осман II. Крепостта, както и крепостните стени, много джамии в центъра на града и цитаделата на ‘Птичият остров” са построени също по това време, като в тях е отразен архитектурния стил на тази епоха.
    
На пазар в Кушадасъ
Кушадасъ е най-големият шопинг-център по крайбрежието. Тук можете да си закупите от копия-дубликати на различни предмети от римската и елинската епохи, през различни ръчноизработени от текстил, мед, кожа, велур, оникс и други стоки, дело на местни занаятчии, бижута ръчни бродерии, килими и уникални подправки, чак до фалшив Ролекс. Тук подходът на търговците е различен от всяка друга страна по света - пазаренето е не само нормално, но се и очаква, инак се смята за проява на нелюбезност от Ваша страна. Обикновено всяка покупка, особено на скъпи предмети, като килими, например, се превръща в дълъг процес, преминаващ задължително през пиене на турски чай с търговците.

Нощен живот
Колоритния нощен живот в Кушадасъ отговаря напълно на всеки вкус и предпочитания; барове с традиционна турска музика, изпълнявана на живо, модерни клубове с хитова музика, дискотеки, които ще Ви държат във вихъра на купона до малките часове на нощта... А мястото, където се сместват ориенталски ритми, техно басове, балканска музика и модерни стилове е едно - ‘улицата с барове и дискотеки’. Намира се на пет минути от центъра и не трябва да пропускате поне да се разходите по нея! От двете й страни са разположени почти еднакви по големина, залепени един за друг множество барове, дискотеки и клубове, като пред всяко едно от тези заведения стои по един човек, който Ви приканва да влезете и Ви обяснява защо именно този бар е по-хубав от останалите, предлагайки Ви разни промоции при поръчка на напитки. До лявото Ви ухо достигат плавните звуци на турски кючек, а тъпанчетата на дясното пулсират от носещата се от другата страна рок мелодия. Ако нямате особени предпочитания къде да изпиете по едно питие, препоръчвани от повечето хора са Jimmys bar, Authentic bar, YABA BAR, Heaven, Extasy bar.
Партнер Травел е член на Българската Асоциация на Туристическите Агенции. Гаранция за качество!